A PROJEKT FELADATA A FELMÉRÉS, A TUDÁSÁTADÁS, ÉS A NEVELÉS

Interjú Dr. Csernus Évával

Jelenleg mivel foglalkozik?

Nyugalmazott rendvédelmi főorvosként mentem nyugdíjba, de pályám kezdetén üzemorvos voltam, majd Dr. Levendel László mellett dolgoztam 5 évig, egészen életének utolsó napjáig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben, az Addiktológiai Osztályon. Itt szenvedélybetegeket (alkohol-, drog-, dohányfüggő), valamint egyéb tüdőbetegeket gyógyítottunk holisztikus szemlélettel.

Ezt követően az ÁNTSZ-nél helyezkedtem el, ahol idővel az ország első Kémiai Biztonsági Osztályának lettem az osztályvezető tisztifőorvosa. Ekkoriban vettem részt a PHARE programban, mely Magyarország Európai Uniós csatlakozása kapcsán indítottak el. Ennek lényege az volt, hogy a csatlakozáshoz szükséges volt felmérni közegészségügy valamennyi területét, többek között a kémiai biztonság helyzetét is. Az ország első ilyen jellegű osztályát, az ÁNTSZ Kémiai Biztonsági Osztályát bízták meg ennek a programnak a kivitelezésével és az eredmények összesítésével. Ezeket az eredményeket egyébként Svédországban és az Egyesült Királyságban kellett prezentálni, ahol azt tapasztaltuk, hogy hazánk abszolút nincs elmaradva Európa vezető országaitól a kémiai biztonság terén.

Később elvállaltam a IV. kerület tiszti főorvosi állását, illetve az összevont kerületi intézetvezető tiszti főorvosi pozíciót is. Majd egy kis kecskeméti kitérő következett (itt járási tiszti főorvos voltam). Ezután visszatértem Budapestre, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság Egészségügyi Főosztályán voltam főorvos.

Dr. Csernus Éva

Milyen végzettséggel rendelkezik?

Sikeresen teljesítettem a közegészségtani, a járványtani, a megelőző orvostani és népegészségtani, illetve ezekhez tartozó közigazgatási szakvizsgámat, valamint a pedagógiai szakvizsgámat is.

Miért kezdte a munkavédelem, munkaegészségügy érdekelni? Mi volt az a pont az életében, ami ebbe az irányba terelte?

Az Újvidéki Egyetem, Orvostudományi Karán 1 évig üzemorvosi tantárgyunk volt, ekkor találkoztam először a témával, ugyanis nagyon gyakorlatias módon, heti szinten üzemeket kellett látogatnunk, ahol jegyzőkönyvet vettünk fel, amit utána a tanár átnézett. Ezzel is felkészítettek bennünket arra, hogy üzemben tudjunk dolgozni.

Többek között ennek is köszönhető, hogy aztán 8 évig dolgoztam, kerékpárgyárban, rendőrségnél, vámosoknál, építőiparban, nyomdaiparban, mint üzemorvos.

Korábbi élmények a témával kapcsolatban?

Mondok egy példát. Amikor bejött egy dolgozó, azt mondta, hogy tegnap óta nagyon fáj a hasa. Ilyenkor egy házi orvos azt kérdezte volna, hogy mit evett, volt-e a családban hasonló megbetegedés.

Én, mint üzemorvos ezek közül egyiket sem tettem fel, hanem azt kérdeztem, hogy mióta túlórázik, mert tudtam, hogy ahol dolgozik ott fokozott ólomexpozíciónak van kitéve, ami nagy mennyiségben belélegezve hasi görcsöket okoz. Ezért elküldtem további vizsgálatra, ami alapján beigazolódott a korábbi feltevésem. Szóltam is a gyár igazgatójának, hogy egy dolgozónál már jelentkezett ez a probléma, további 15-nél is várható és bizonyos intézkedéseket, vizsgálatokat szükséges lenne bevezetni. Ebből is látszik, ha úgy emelem ki a dolgozókat, hogy még nincs panasza, csak fokozott expozíciója, tehát még nem betegedett meg, abban az esetben a vezetésnek kevesebb kiadása lesz, mintha a már megbetegedett dolgozókat kellene kezeltetni. Ezen a példán is látszik a primer prevenció kulcsfontossága.

Dr. Csernus Éva

A munkavédelemben nagyon fontos a vegyi hatás vizsgálata. Ha oktatói szempontból próbálom megközelíteni: az emberi szervezet egy óriási nagy vegyigyár, az hogy nálunk mi működik, és hogyan működik, attól függ, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe a bejutási kapukon. Mindent le kell vezetni molekuláris szintre és molekuláris hatás szintre, ugyanis a vegyi anyagok nagy hatással vannak az emberi szervezetre. Lehet, hogy nem most, nem holnap, lehet 10-15 év múlva. Például nézzük a dohányzás, a dohányfüstben kb. 6400 egészségkárosító vegyszer van, ebből az emberre, bizonyítottan 62 db rákkeltő, melyek nem azonnal fejtik ki negatív hatásukat.

Ön szerint, egy ilyen Európai Uniós projekt, mint a GINOP-534 konstrukció, hogyan segíti elő a munkavédelem ügyét az érintett ágazatban?

Szerintem a projekt legfontosabb feladata a felmérés, a tudásátadás, és a nevelés.

Korábbi GINOP-5.3.4. munkavédelmi projekt kapcsán tartottam egy előadást a Higiénikus konferencián és nagyon nagy érdeklődést keltett ez a pályázat a szakemberek körében, a magammal vitt szakmai anyagokat, melyek a projekt keretében készültek, azonnal elkapkodták. Szóval úgy gondolom, hogy a most zajló projekt sikere is a kommunikáción múlik, mert a tartalmak adottak, szakmailag megfelelők, erről mi szakemberek gondoskodunk. Innentől kezdve a lehető legtöbb ágazati munkáltatóhoz, munkavállalóhoz és munkavédelmi képviselőhöz szükséges eljuttatni az elkészült anyagokat.

Közeledünk az ünnepekhez, amely kiemelt szezon a művészet, szórakoztatás ágazatban. Ki tudna emelni olyan stresszkezelő, prevenciós módszert/javaslatot/technikát, amely segítségére lehet az iparági munkaadók és munkavállalók részére?

A foglalkoztatás-egészségügyi szakemberek feladata a primer prevenció, a megelőzés, a feltérképezés és a tájékoztatás, vagyis az információk átadása. Maga a kezelés már a munkáltatók feladata. Ezeken felül különböző szakterületek érintettek még a munkavédelem, munkabiztonság témakörében. Tehát ha a foglalkoztatás-egészségügyi szakember megállapítja, hogy egy adott munkakör stresszes, akkor a kezelést már nem neki kell végezni, javaslatokat ugyan adhat, mert az már egy másik szakterület (pszichológia, pszichiátria) feladata, hogy a stresszes dolgozót kezelje.

Dr. Csernus Éva

Végezetül mit üzenne az ágazati munkáltatóknak, munkavállalóknak?

A legfontosabb tanácsom az, hogy már kicsi korban, gyermekkorban szükséges a szemléletet, pontosabban a primer prevenciós szemléletet formálni. Utána természetesen nagyon sokat szükséges tanulni. Majd az egyes szakterületekbe ezt a prevenciós szemléletet be kell építeni, a saját egészségünk megvédése szempontjából, és ha ezt megtanítjuk, hogy védd az egészséged, akkor ennek érdekében az ember képes minden követ megmozgatni és mindent megteremteni.

Nagyon fontos még tudni, hogy az egészséget fejleszteni nem lehet! Ugyanis az egészség nem egy készség, hanem egy állapot. Azt meg lehet őrizni, esetleg javítani, de ebben az esetben egy megromlott egészségügyi állapotról beszélünk.

Alapvetően nagyon jó egészségügyi állapottal születünk, persze vannak anomáliák, de fontos, hogy ezt az állapotot tudatosan fenntartsuk, nem csak fizikailag, de pszichikai módon is.

A projekt hivatalos honlapján, a későbbiekben további hasznos információkat talál: http://www.muveszetesadminbiztonsag.hu/

Több blog bejegyzés

Alattomosan emészt fel mindent, mégis kevés cég vesz róla tudomást

A baleseteket követően a dolgozókat sújtó stressz a második legnagyobb kockázati tényező...

0 hozzászólás